Rendkívül bőtermő és könnyen termeszthető, ismert csili fajta.
Mérsékelten/közepesen csípős.
Friss fogyasztásra és konzerválási célra is kiváló. Állítólag fogyasztó hatása van 🙂
Én vegyes savanyúságban is használom, amiben a levet kissé édeskésre készítem. (Persze ez ízlés kérdése.)
Valamint szabad levegőn szárítva a húslevesbe mindenki ízlése szerint adagolja.
Alak/termés: egész nyáron, megfelelő körülmények között késő őszig terem.
Szedjük rendszeresen róla a paprikákat a bő termés érdekében.
Igény és ami nekem bevált a termesztésnél:
– a napos helyet kedveli
– rendszeres öntözést igényel – az öntözést a növény tövéhez irányítsuk
– nálam jobban bevált: a nagy hőségben a 2 naponta nagyobb mennyiségben történő öntözés, árasztásos formában
– nagy kánikulában hajnalban vagy késő este szoktam locsolni – elkerülve így a víz felszíni párolgását
– ami nekem nagyon bevált: egy-két árnyékoló növény ültetése a paprikák köré. Nálam tárkony árnyékol, valamint mindig ültetek rézvirágot, nagy termetű bársonyvirágot, napraforgót. Nem gyomlálom rommá a földet, kivételt képeznek ez alól a tarackoló növények
– szervestrágyázást akár granulált formában bő terméssel hálálja meg
– a paprikák közé ültessünk bársonyvirágot, ez a poloskák egy részét távol tarthatja
– a paprikák tövét én frissen vágott fűvel szoktam takarni, így az öntözővíz nehezebben párolog el
– nem nő nagyra, támasztékként nálam elegendőek a környékére ültetett fentebb említett társnövények
/Ajánlanak még tejes permetet, csalánlé permetet, szappan-mosogatószer stb. permetet – ezekben nincs tapasztalatom, nekem enélkül is szép terméseim voltak eddig./